9 август 2015 г.

Време е за най-впечатляващия за годината метеорен дъжд. Тази вечер Персеидите започват навлизането в своя максимум и ще ви предложат да се насладите на ярките следи от падащи звезди.

Звездният дъжд носи името Персеиди, тъй като на фона на небето изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей. Реално обаче метеоритите са останки от кометата Суифт-Тътъл.
Обикновено звездният дъжд се изсипва между 17 юли и 24 август, като пикът е около 12 август. Тази година той се пада в нощта на 11 август. Най-много падащи звезди са се виждали през август 1992 г., когато кометата Суифт-Тътъл е била най-близо до Слънцето. През следващите години обаче тя ще се отдалечава и с всяка следваща Персеидите ще се виждат все по-малко. Кометата извършва една обиколка около Слънцето за 133 години, оставяйки след себе си прах и малки отломки. Персеидите се дължат на преминаването на Земята през тези останки. При навлизането им в земната атмосферата, частиците изгарят.

Тази година най-много “падащи звезди” на час ще се наблюдават между 9 и 14 август. Най-доброто време за наблюдаването на метеорите ще е в ранните часове преди разсъмване. Пикът на метеоритния дъжд тази година е сутринта във вторник, 11 август, когато според някои астрономи се очаква да се наблюдават до 100 метеора на час.

Персеидите са много ярки и за да ги наблюдавате няма да ви е нужен нито телескоп, нито бинокъл. По време на пиковете часове тази година Луната също няма да пречи със светлината си. Специалистите припомнят, че за да се адаптира човешкото око към тъмнината са му необходими около 20 минути, така че не се отказвайте, ако в първите минути не видите нито една падаща звезда.

За да наблюдавате звездния дъжд, насочете погледа си към на североизток в посока към съзвездието Персей. Ако не ви е познато като конфигурация, търсете над североизточния хоризонт структура от 5-6 ярки звезди, която наподобява буквата У (или по-скоро латинското Y). Падащите звезди ще “излитат” от там.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...