9 август 2015 г.

Основна атракция в нова изложба в Лондон са черепи, за които се предполага, че са на гладиатори, убити по време на боеве от преди 2000 години.

Черепите са открити през 1988 година, в близост до Guildhall – голяма административна сграда в Лондон, използвана дълго време и като седалище на местната община. Сградата се намира в централната част на града, а в епохата на Римската империя на това място се е намирал амфитеатър с места за над 7000 души.

Според археолозите, черепите са принадлежали на мъже, загинали между 120 и 160 година от новата ера. Жертвите са били на възраст между 25 и 45 години. Мястото, на което са открити останките, както и особеностите на нараняванията, следи от които са останали по тях, дават основание да се предположи, че това са черепи на гладиатори. Освен това обаче, съществува вероятност черепите да са на жертви на римски “ловци на глави” или на хора, които са екзекутирани публично.

Изложбата “Glory and Gore” е отворена за посетители в Музея на Лондон от 7 август. Желаещите да я посетят ще се запознаят с реконструкцията на различни събития, провеждани в някогашния римски амфитеатър – гладиаторски боеве, боеве с животни и военни паради. Входът е свободен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...