25 август 2015 г.

Американски биолози разследват гибелта на 30 кита, намерени по крайбрежието на Аляска през май тази година. Представители на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания в САЩ (NOAA) вече определиха масовата смърт на китовете като аномално явление.

От началото на май на островите по западното брегове на Аляска и на юг по протежение на крайбрежието на полуострова бяха открити телата на 11 сини кита, 14 гърбати кита, един сив кит и четири други, чиито вид не подлежи на точно установяване. Повечето от тях са загинали край островите от архипелага Кодиак.

“Основната версия, която разглеждаме, е, че масовото измиране на китовете е предизвикано от бурния растеж на отровни водорасли в Тихия океан. За съжаление, до момента не разполагаме с доказателства, потвърждаващи тази версия. Засега не можем да определим категорично причината, довела до самоубийственото излизане на китовете на брега”, казва представителят на NOAA доктор Тери Роулз.

Едновременно биолозите изразяват безпокойството си от големия брой загинали край бреговете на Аляска китове. Предварителните данни сочат, че през тази година смъртността на гигантите в района е три пъти по-висока от средната, наблюдавана през годините.

Специалистите на NOAA вече официално провеждат разследване за установяване на причините, довели до масовото измиране. Към тях вече се присъединяват и учени от други организации, в това число и от Канада. Разследването обаче може да отнеме месеци и дори години.

Според статистиката от 1991 година насам не са установени причините за 32 от общо 61 документално потвърдени случая на масово измиране на китове. В 29 от разкритите случаи виновникът са различни инфекции, биотоксини, недохранване или целенасочена човешка жестокост.

По-рано бяха изказани предположения, че милионите тонове пластмасови отпадъци, които попадат в океана, може да представляват смъртоносна опасност за огромните бозайници.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...