24 август 2015 г.

Смята се, че те са първите хора, донесли от Средния Изток в Централна Европа земеделието и отглеждането на домашни животни. Известни са като хора от Културата на линейно-лентовата керамика.  Следи от тях са намерени в земите от днешна Франция на запад, до Украйна и Русия на изток. Живели са по времето около и преди 5200 г. пр.н.е. Скорошна находка на масов гроб с останките на най-малко 26 убити по брутален начин, показва, че хората от тази култура изобщо не са били от най-миролюбивите. Сега друг скелет от същия период разкрива още една тайна, свързана с живота на тези древни представители на човешкия вид.

След като изследват скелет на около 7000 години, учените смятат, че са открили доказателство за един от най-ранните известни до момента случаи на левкемия. Скелетът е открит при разкопки на некропол, намиращ се в наши дни в южна Германия. Находката е от 80-те години на ХХ век. Общо са открити останките на 72 човека, представители на културата на линейно-лентовата керамика.
Изследваният скелет е принадлежал на жена, починала около 30-тата си годишнина. Учените откриват, че част от костите й са загубили “гъбестата” структура в централната си част, което е показател за ранен стадий от развитието на левкемията. Заключението е на учени от Университета в Тюбинген, което те представят пред първата Европейска конференция по еволюционна медицина.

При предишно изследване на скелета са отбелязани само поражения по зъбите, но сега учените изследват останките с помощта на скенер, за да добият по-детайлна представа за костната структура. Скенерът показва, че раменната кост и гръдната кост са загубили значително от костната си плътност. Костите показват освен това много по-малка плътност или дори липса на гъбестото централно тяло, сравнено с показателите на другите скелети, открити на същото място.

Левкемията се причинява от израждането на кръвните клетки в костния мозък. Най-често се появява при хора след 55 годишна възраст, макар че е и най-разпространеният вид раково заболяване при деца под 15-годишна възраст. Формите й са две – хронична или остра. Острата левкемия се появява и развива скоротечно, докато хроничната се развива постепенно във времето. Левкемията може да се дължи на израждането на коя да е от кръвните клетки, но най-често става дума за лимфните клетки (белите кръвни телца) или миелобластите (засяга червените кръвни телца).  Болестта води до свръхпродукция на ракови кръвни клетки, които атакуват здравите клетки и се стига до окончателно спиране на производството на нормални кръвни клетки.

Предположението на учените, че костите на древния скелет носят следи от начален стадий на левкемия обаче не може да бъде доказано на 100%. Не е изключено същите поражения да са вследствие на остеопороза или рак на костите. Въпреки това, откритието е още едно потвърждение, че раковите заболявания не са “привилегия” на съвременният човек и неговия начин на живот, а винаги са съпътствали цивилизацията ни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...