22 август 2021 г.

Ако днес не откривате повод да пиете една малка водка, ето ви един, пряко свързан с нея.

По света руснаците се славят с това, че пият много твърд алкохол (не само водка, а и всичко друго, което минава за спирт). Повечето от нас вероятно си мислят, че това си е тяхна отколешна традиция. Но не е точно така. Преди годините на Втората световна война и в бившия СССР се пие както навсякъде по света – едни прекаляват, други не близват изобщо.

Не само в Русия, но и по света критиците са склонни да винят за пиянството „наркомските 100 грама“, които по нареждане на Сталин започват да се раздават в началото на Великата отечествена война. Дажбата алкохол се е превърнала в синоним на една от „традициите“, помогнали на Червената армия в битката с „немско-фашистките окупатори“. Дали са имали повдигащ бойния дух ефект или напротив, са правели войниците по-небоеспосбни, ще се спори винаги. Всяка от страните има своите доводи, още повече, че от древни времена се е практикувало преди влизането в бой войските да „повдигат“ бойния си дух било с алкохол, било с други видове опиати.
На 22 август 1941 година Йосиф Висарионович подписва постановление на Държавния комитет по отбраната, маркирано с гриф „секретно“. Ето какво гласи постановлението с номер ГКО-562с
„О введении водки на снабжение в действующей Красной Армии“
„Установить, начиная с 1 сентября 1941 года, выдачу 40° водки в количестве 100 граммов в день на человека красноармейцу и начальствующему составу войск первой линии действующей армии.

Председатель Государственного Комитета Обороны И. Сталин“




От тук тръгват легендарните руски „100 грама“. 3 дни по-късно е издадена заповед, с която точно се разписва кому се полага въпросната дажба. Водка има само за водещите бойни действия на фронтовата линия червеноармейци. По 100 грама дневно се полагат и на военните пилоти и обслужващият самолетите наземен персонал. Всеки месец между 43 и 46 железопътни цистерни доставят водката до подразделенията, които се бият на фронта.

Когато през 1942 година обстановката по бойните линии се усложнява, от Държавния комитет по отбраната предлагат дажбата да се вдигне до 200 грама. Но Сталин категорично спира тази промяна и оставя в действие старото разпореждане, даже „орязва“ раздаването само до тези части, които водят настъпателни действия. Ранените, по усмотрение на лекуващите лекари, както и войските в тила и инженерните войски имат право на по 50 грама водка дневно. Останалите получават „наркомски 100“ само за празниците.

Постановлението е отменено през май 1945 година, веднага след капитулацията на нацистка Германия. В следвоенните години право на по 100 грама сухо вино на ден имат само служещите на атомни подводници във Военноморските сили.

И докато стоте грама водка са се превърнали в легенда, по-малко известен факт е, че към тях има и всекидневна дажба от половин хляб, 110 грама шпеков салам, сланина, кисело зеле, кисела краставичка, домат и лук. Нещо като сталинска версия на „Биг Мак“, ако не броим сланината и заменим шпековия салам с кюфте.




Но придобитият от милионите руснаци, воювали на фронта, навик да пият по едно „преди боя“ се вкоренява и започват проблемите с алкохолизма. В бившия СССР, а по-късно и в днешна Русия периодично се подемат акции на правителствено ниво, целящи изкореняването на този вреден навик. До колко успешни са тези акции, всеки сам може да прецени.

Наздраве! Пийте, но с мярка.

-----------
* Нарком - не е съкратено на наркоман, а Народен Комисариат, - изпълнителната власт във времената на СССР, преобразуван по-късно в Държавен съвет. Еквивалент на правителствата в демократичните форми на управление.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...