21 юли 2015 г.

Деформираният ляв крак на македонския цар
Археолози са идентифицирали останките на Филип II Македонски, баща на Александър Велики. Учените са категорични, че е куцал с левия крак, страдал е от изкривяване на врата и за времето си е притежавал внушителния ръст от 180 см. Това се казва в статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Филип II може да бъде наричан основател на първата единна гръцка държава, която той създава благодарение на дипломатическите си способности и на знаменитата си армия, която изгражда около прочутата македонска фаланга. Наследеното от него устройство на държавната власт и мощната войска дават на наследника му Александър добър старт в амбициозното му начинание да създаде империя, да завоюва Персия и още много други страни.

Хуан-Луис Арсуага  от Мадридския университет разказва, че мястото, на което е погребан Филип II не е тайна – останките му са поставени в гробница, намираща се близо до град Вергина в съвременна Гърция. 
Проблемът обаче беше, че до този момент учените не можеха да постигнат консенсус за това, в коя от камерите на гробницата са останките на древния цар. Във втората, по-голяма гробница, са открити костите на мъж и жена, и голяма част от археолозите се изказват в подкрепа на предположението, че точно там е погребан Филип II.

Мнозина антрополози не се съгласяват с доводите на археолозите, тъй като не откриват категорична опознавателна черта, по която да бъдат идентифицирани останките. Тук нещата опират до факта, че Филип II е тежко ранен с копие през 339 г. пр.н.е. по време на поредния поход срещу скитите, заради която рана се знае, че е куцал. По намерените останки във “втората гробница” обаче не са открити следи от такова нараняване.

Хуан-Луис Арсуага и колегите му са успели да установят, че истинските останки на Филип II всъщност са онези, открити в първата гробница. Заключението им идва след детайлен анализ на анатомията и възрастта на останките, намерени в нея – на мъж, жена и новородено.

Структурата на костите, размерите им, сочат, че те са на мъж, загинал на възраст около 45 години. Жената е на 18 години, а детските кости са практически на починало след раждането бебе. Всичко това пасва на историята, според която Филип II Македонски е убит от собствения си телохранител веднага, след като се жени за младата девойка Клеопатра и на практика изоставя предишната си съпруга – Олимпия, майката на Александър Македонски. След смъртта на царя, старата царица нарежда да бъдат убити новата съпруга и новороденото дете на мъртвия Филип II.

В полза на това, че в “залата на Персефона”, както се нарича тази част от гробницата, действително са положени останките на първия цар на “единна Гърция” говори и фактът, че колянната става на откритите мъжки останки на левия крак е силно повредена и деформирана. Това напълно съвпада с описанията на Филип.

Останките на Филип II сочат, че той е притежавал необичайно голям ръст за времето си. Може да се каже, че е бил с гигантски за античността ръст – 180 сантиметра – и вероятно най-високият македонец за онова време.
Куцането му обаче се е отразявало на цялостното му здравословно състояние. Деформации в тилните кости на монарха показват, че заради куцането с левия крак се е налагало постоянно да накланя и извърта главата си в дясно, за да запазва равновесие при ходенето.

Арсуага и колегите му предполагат, че последващи анализи на останките на Филип Македонски – изотопен анализ, структура на зъбния емайл и деформациите на нараненото коляно – ще позволят да се разбере, с какво се е хранил царят, как е успял да превъзмогне тежкото раняване и не на последно място – как е умрял.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...