10 юли 2018 г.


Шансовете да си върнете към нормалните си килограми, ако страдате от затлъстяване, са много малки. Учените, на база резултати от ново изследване, твърдят, че около половин процент от мъжете и 1,2% от жените биха могли да отслабнат до нормалните си килограми.
Ако състоянието е запуснато, шансовете намаляват още повече. Заключенията на учените са на база изследване, проведено във Великобритания. Учените достигат до извода, че използваните в наше време методи за отслабване, предлагани на пациенти, страдащи от затлъстяване, са абсолютно неефективни.

Екип изследователи от Лондонския университет Кингс колидж призовава за разработването на нова политика в здравеопазването, която да решава този проблем в по-ранните стадии, а не да се изчаква докато се стигне до затлъстяване.
Водещият автор в изследването доктор Елисън Филдс казва, че основният начин за борба със затлъстяването във Великобритания в момента – програми за контрол на теглото от личните лекари – в огромната част от случаите просто не работи.
“Лечението трябва да е насочено към това, да се предотвратява натрупването на наднормено тегло”, казва специалистката. “Днешните стратегии, основани на намаляване на калоричността на храните и повишаване на физическата активност не дават резултати при повечето пациенти, желаещи да намалят теглото си и да поддържат това състояние. Най-добрата стратегия за борба със затлъстяването е, да се предотвратява в началните му етапи”, категорична е Филдс.

Авторите на изследването са следили теглото на 278 982 пациента през периода от 2004 до 2014 година, използвайки електронна система за мониторинг. Пациентите, прибягнали до хирургична намеса за намаляване на теглото, са изключвани от списъка с наблюдаваните, уточнява в материала си Би Би Си. 

По време на изследването само 1283 от мъжете и 2245 от жените са успели да се върнат към нормалните си килограми.
За хората, страдащи от затлъстяване – с индекс на телесната маса (ИТМ) от 30 до 35 – годишната вероятност да отслабнат е изчислена на 1 към 210 за мъжете и 1 към 124 за жените.
В случаите на патологично затлъстяване (ИТМ от 40 до 45) вероятността се понижава още – от 1 към 1290 при мъжете и 1 към 677 за жените.

Индексът на телесната маса се изчислява по формулата I=m/h², където m е теглото в килограми, а h – ръста в метри.



Доктор Филдс подчертава, че в случаите, когато е необходимо да се намали само малка част от теглото, данните са много по-обнадеждаващи. 1 на всеки 12 мъже и 1 на всеки 10 жени са свалили по 5% от теглото си за една година. Проблемът е, че повечето от тях през следващите 5 години отново са натрупали килограми.

Учените отбелязват, че повече от 1/3 от участвалите в наблюдението за десетте години са преминали през няколко цикъла на натрупване и сваляне на килограми.
Резултатите са публикувани в списание American Journal of Public Health.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...