28 юли 2015 г.

Повече от два века учените се опитват да разберат, каква е причината, довела до измирането на мамутите. Сред кандидатите за “убийци” на тези дългокосмести гиганти са Световен потоп, взрив на комета, човешката дейност или просто стечение на обстоятелствата. Изследване на австралийски генни специалисти вероятно ни приближава до отговора на тази загадка.

Населявалите Земята по времето на последния ледников период едри животни като мамутите, пещерните мечки и пещерните лъвове, са измрели заради бързо затопляне. До този извод достига екип от генни инженерии, воден от професор Алън Купър от Университета в Аделаида (Австралия).
Изследователите са анализирали древни ДНК от няколко вида животни, измрели в периода преди 60 000 – 120 000 години, по време на късния плейстоцен. Генетичният материал на възраст от около 50 000 години “разказва” на учените не само за изчезването на видовете, но и за това, кои животни са заменили измрелите видове.

След това генните инженери са сравнили получените данни със сведенията, с които разполага науката, касаещи промените на климатичните условия на териториите, където са живели изчезналите видове. Така учените могат да съпоставят измененията на средната температура, която през указания период би могла да се е повишила рязко - само за няколко десетилетия - с 4 до 16 °C, със времето на измиране на древните животни.

Като резултат на съпоставката става ясно, че има връзка между резките затопляния и измирането на животни през късния плейстоцен. В същото време става ясно, че резките температурни промени не са повлияли негативно на останалите видове. Според изследователите, затоплянето би могло да промени средата на обитаване на големите зверове, като ги лиши от начин да си набавят “плячка”. Ефектът от повишаването на температурите на различните места се е проявил по различен начин, затова и измирането на видовете не се е случило едновременно по цялата Земя.

Професор Купър отбелязва, че древните хора също са допринесли за изчезването на редица животни, изтребвайки мнозина от представителите на вече измиращите видове. Заемайки и променяйки местата на обитаване, хората са попречили на животните да намерят нови територии за живеене.

Учените допълват, че съвременният климат на Земята е далеч по-стабилен, отколкото в периода на късния плейстоцен. Именно затова и учените изказват безпокойството си, което е свързано с данните за процесите на глобално затопляне, което според климатолозите тече в момента. Специалистите се опасяват, че това може да доведе до измирането на редица видове, а ролята на човешката дейност днес ще е далеч по-значима, отколкото преди десетки хиляди години. Променяйки околната среда, човек днес в много по-големи мащаби пречи на миграциите на животните.

Данните, получени от екипа на професор Купър, потвърждават заключенията от предишно изследване на британски палеонтолози, според които затоплянето след най-студената фаза на ледниковия период е довело до рязко намаляване на растенията, с които са се хранили мамутите.

Припомняме, че учените в момента разработват метод за “възкресяване” на мамутите. Американски генни инженери имат намерение да “имплантират” гени на мамут в най-близките им живи роднини днес – слоновете.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...