23 юли 2015 г.

На “историческа” - по думите на организаторите – пресконференция днес от NASA съобщиха, че е открита първата подобна на Земята екзопланета. Откритието е направено с помощта на телескопа Kepler и сега специалистите със сигурност могат да твърдят, че това е първата планета, за която науката знае, че се намира в т.нар. "обитаема зона". 

Предполага се, че както на Земята, така и на новооткритата планета може да има вода. Екзопланетата се намира в съзвездието Лебед. Диаметърът и е с 60% по-голям от земния, което я прави най-близката подобна на нашата от всички известни до този момент екзопланети. Наречена е Kepler-452b, защото обикаля около звездата, каталогизирана като Kepler 452. Годината на тази планета се равнява на 385 земни денонощия.

През 2009 година в космическото пространство беше изведен телескопът “Кеплер”, чиято основна задача е откриването на екзопланети, намиращи се в т.нар. обитаема зона. Планетите в обитаемата зона са разположени на безопасно разстояние от звездата, около която обикалят. Подобни условия правят възможно съществуването на вода в течно състояние, а следователно и възможността за развитието на живот.

За да разпознаят дали около дадена звезда обикаля планета, астрономите следят с помощта на “Кеплер” промените в яркостта на звездата. Такива промени се наблюдават, когато планетата, движейки се по орбитата си около планетата, застане на пътя на светлината от звездата в наша посока. Сравнението, което NASA предлага, за да онагледи колко е трудно да се регистрира подобна промяна, е все едно да забележите намаляването на светлината от автомобилен фар, когато пред него прелети муха.

Когато “Кеплер” регистрира, че подобна промяна в яркостта на дадена звезда се променя с определена периодичност, а не е единичен случай, следва заключението, че е открита планета, обикаляща около тази звезда. Периодичността, с която се случва тази промяна в яркостта, носи информация за размера на планетата и температурата на повърхността й. Разполагайки с тези данни, астрономите могат да определят доколко условията на планетата са благоприятни за развитието на живот, подобен на земния.

 Тази година “Кеплер” откри единадесет нови планети, движещи се по орбити в обитаемата зона. Преди да бъде открита планетата Kepler-452b, за най-наподобяващи Земята се смятаха планетите Kepler-438b и Kepler-442b. Те обаче са два пъти по-големи от Земята и се намират около червени джуджета, които са далеч по-студени звезди, сравнени със Слънцето.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...