23 юли 2015 г.

Психолози от университета в Кембридж публикуват резултатите си от ново проучване, проведено от тях в търсене на връзка между музикалните предпочитания и когнитивните способности.
В изследването са участвали над 4000 доброволци, набрани чрез Facebook-приложението myPersonality, което може да познае що за хора сте на база данните от многобройни психологични тестове. Задачата, поставена на участниците, е да прослушат и дадат своята оценка на 50 музикални творби от 26 различни жанра и поджанра. Резултатите от теста показват, че е налице пряка връзка между музикалните предпочитания и начина на мислене.

Един от авторите на изследването е професор Саймън Барон-Коен, който предлага “теорията за емпатия – систематизация”. Тя предполага, че хората се делят на два типа, като са или склонни към систематизация (умението да се виждат причинно-следствените връзки, да се намират закономерностите и да се прави на база на тях заключение), или към емпатия (изводите се правят на база фактори, най-вече емоционални).
Съответно, “систематиците” демонстрират по-добри способности към естествените и точните науки, докато “емпатичните” са сред хората, работещи с други хора или се занимават с някаква творческа дейност.

Оказва се, че любителите на по-леката музика, като кънтри или фолк, R&B, софтрок и лекият джаз, електронната музика или европопа, са “емпатични”. Жанровете, в които се срещат сложни музикални композиции или музиката е наситена с енергия (например, хеви метъл, хард рок или пънк), не им допада. Тя е по вкуса на онези, които обичат “агресивната” музика и сериозните инструментали – хора, които вземат решения на база систематизация на информацията и логиката.

Резултатите от изследването може да бъдат използвани от професионалистите в музикалната индустрия. За разработването на алгоритмите, които подбират музикалните парчета в сайтовете, предлагащи стриминг услуги, се харчат огромни средства. С данните от това изследване, отчитайки когнитивния тип на човек (а това вече не е проблем да се разбере, защото съществуват много приложения), ще е много по-лесна задачата да се подбира точната музика според потребителя.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...