8 юли 2015 г.

Лъвове дремят, качени сред клоните на дърво в Националния резерват Серенгети. Най-точното определение за този начин на прекарване на времето е “хакуна матата”, което в превод от суахили – официалният език в Танзания – звучи като нашето “безгрижие”.

Кой обаче е страшният враг, принудил лъвовете да се покатерят на дървото? Не е разбесняло се стадо антилопи. “Опасният” враг са всъщност нахалните насекоми.

Безгрижно прекарващите си времето лъвове са заснети от австралийския фотограф Боби-Джо Клоу по време на сафари в Централен Серенгети. Най-малко 15 от големите хищни котки са се намирали по здравите клони на дърветата на височина от около 4,5 метра.

“Първи забеляза лъвовете гидът ни. За наше щастие успяхме да се приближим достатъчно до животните, за да направим няколко сними. Бяхме толкова близо, че чувахме звуците, които издават и дори похъркването на някои от тях. Беше много смешно, да наблюдаваме как тези огромни котки се придвижват непохватно по клоните. Гидът ни разказа, че заради наскоро валелите обилни дъждове в тревите на саваната са се появили пълчища насекоми. За да избягват срещата с тях, лъвовете търсят убежище по дърветата”, разказва госпожица Клоу.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...