17 юли 2015 г.

Към 2030 година зимите ще станат толкова люти, че Темза и други реки, за които това не е характерно, ще започнат да замръзват. До този извод са достигнали британски учени, наблюдаващи активността на Слънцето. След 15 години слънчевата активност ще се понижи с 60%, в резултат на което между 2030 и 2040 година Земята я чакат големи студове. Заключението е на астрономи от Нортумбрийския университет (Великобритания). Под ръководството на професор Валентина Жаркова те от години водят наблюдения за движението на веществата на Слънцето и на база тези данни са създали модел на активността на нашето светило.

Резултатите от анализа професор Жаркова представя по време на срещата на Националното астрономическо общество, провело се в град Лландидно, Уелс. По думите на професора, през периода между 2030 и 2040 година две вълни огледално ще се отразят една в друга и така ще се неутрализират. В резултат на това слънчевата активност ще спадне практически до нулева.

“Смятаме, че това ще доведе до нов “минимум на Маундер”. Така се нарича периодът на намаляване на слънчевите петна и понижена активност на Слънцето, наблюдаван между 1645 – 1715 година. Това явление съвпада и с наблюдаваната през периода най-студена фаза от глобалното захлаждане. По онова време в Европа и Северна Америка са регистрирани най-суровите зими. В Англия през зимата на 1683–1684 година Темза замръзва за седем седмици, по време на които е можела да бъде прекосена по ледената покривка”, обяснява Жаркова.
Минимумът на Маундер (в лявата част на графиката, червено)
Професорът заявява още, че учените са открили, че магнитните вълни възникват по двойки и се разпространяват в недрата на Слънцето в течение на 11 години. Когато пиковете фази на вълните съвпаднат, влизат в резонанс и слънчевата активност се увеличава. Друг път обаче, вълните си взаимодействат по различен начин, при който възниква обратния ефект – взаимно се гасят и тогава на Земята се стига до екстремни захлаждания. По уверения на професор Жаркова, прогнозите на астрономите са на 97% точни.

Припомняме, че по-рано американски учени излязоха със съобщение, според което данни от тяхно изследване сочат, че преди 40-50 милиона години климатът в Антарктида е бил сходен с този, на който днес се радва Калифорния.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...