27 юни 2015 г.

Преди дни една “шокираща” новина успя да стане хит в социалните мрежи и в основния новинарски поток дори на реномирани медии. За “прощалния жест на един прясно разведен мъж, на име “Мартин”, който уж разрязал бившата семейна кола на половина и след това предложил своята половинка на търг в eBay” съобщиха медии от ранга на Mashable и Fox News в САЩ, RT в Русия, Press TV е Иран… Новината беше представена като “перфектното отмъщение на един германец”. Видеото, в което е заснето уж “разрязването” на колата и целият акт на отмъщение само за няколко дни е гледано над 5 милиона пъти.

Постът в YouTube е озаглавен просто "For Laura" и в началните му кадри се чете “Благодаря ти за 12-те прекрасни години, Лаура!!!!! Ти заслужаваш половинката си, поздрави на следващия”. Мъжът, осъществил този акт, предлага на търг в eBay 16 различни предмета, все разполовени вещи, сред които са “неговата половина” от бившото семейно возило, половин велосипед и половинка от iPhone.

Всичко това обаче се оказва, че няма нищо общо с новина. Всъщност, става дума за креативен подход в представянето пред света на Deutsche Anwaltauskunft – информационен портал на асоциацията на  адвокатите в Германия. В официалния сайт на адвокатите те поемат “отговорността” за “новината” със съпружеското отмъщение и обясняват идеята си така:

"Зад всичко това се крие желанието ни по забавен начин да насочим вниманието на обществеността към проблем, който е съществен не само за Германия. Твърде малко от брачните двойки си дават сметка за последствията от една евентуална бъдеща раздяла и не обръщат внимание на нещо толкова рационално, като предбрачните договори, например. Събитие като развода е достатъчно тежко в емоционален план, а не са единични и случаите, когато се стига до горчиви схватки за мебели, коли и редица други предмети, от които всички страни в конфликта страдат. Особено много – децата."

“Поднасяме извиненията на всички, които провокирахме с тази “новина” и се надяваме, че са усетили горчивия вкус на раздялата. Надяваме се, че поне сте се забавлявали с осъществяването на идеята ни”.

Търговете за предметите в eBay са реални и събраните от тях средства ще бъдат дарени за благотворителност, пише ВВС.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...