23 юни 2016 г.

Сред безкрайните гори в Аляска се издига едно от най-странните здания в света – дванадесет етажната постройка все едно е излязла от страниците на някоя приказка.

Строежът на къщата, известна в наши дни като Dr. Suess House (“Домът на д-р Сюс”), започва в края на миналия век. Тогава тя си изглежда съвсем нормално. Собственикът й от онова време си построява в гората между Уилоу и Талкитна в Аляска обикновена дървена хижа.

Плановете са от прозорците на къщата да се вижда най-високият връх в Северна Америка -  Маккинли, и в началото това е осъществена мечта, защото строежът започва след преминаването на голям горски пожар и дърветата наоколо са съвсем ниски или изобщо липсват. Но съвсем скоро гората се излекува от раните на пожара и собственикът решава да вдигне още един етаж. После починал, а къщата десет години остава пустееща и запусната.

На новия й собственик му се налага да започне с основен ремонт. И понеже така или иначе се налага пълно прекрояване на конструкцията, той решава, че няма да е лошо да я надстрои във височина. След като построява допълнителен етаж, собственикът не се спира, докато накрая обикновената дървена хижа се превръща в 12-етажна приказна кула.
За момента надстрояването на къщата е невъзможно – собственикът е принуден да реши въпросите с укрепването на настоящата конструкция, заради силните ветрове в района.

Неофициалното си название “Домът на д-р Сюс” кулата е получила в чест на известния американски писател, поет, художник и автор на комикси Тиодор Сюз Гейзъл. В неговите книги може да се срещнат точно такива причудливи илюстрации, подобни на къщата от Аляска.

Въпреки че е частна собственост, къщата е отворена за посетители, а пътят от Талктина до нея отнема не повече от половин час. От най-големият град в Аляска, Анкъридж, ще трябва да пропътувате 210 километра, ако искате сами да видите “Дома на д-р Сюс”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...