10 юни 2015 г.

Нови снимки от разкопки, проведени през 2012 година на прочутият остров Пасха (Великденски остров или Рапа Нуи), предизвикват интереса на потребителите в интернет. Археолозите са се натъкнали на скритата под земята част от загадъчните моаи и са открили, че статуите са изпъстрени с детайлни древни татуировки.

Снимките обикалят из социалните мрежи и в Imgur вече надхвърлят милион преглеждания.

Сред каменните “татуировки” по статуите се виждат подобни на полумесец фигури, които според специалистите, са изображение на използваните от полинезицийте канута. За момента не е известно много относно тези каменни татуировки.

На остров Рапа Нуи има 887 големи статути, издигнати на това място между 100 и 1800 година. Някои от тях са високи над 10 метра. От години на острова се провеждат научни изследвания под егидата на Easter Island Statue Project. В рамките на проекта са и археологичните разкопки от 2012 година, снимки от които стават достояние за широката публика едва сега.

Мнозина смятат, че статуите са само огромни глави. Учените обясняват, че това заблуждение се дължи на факта, че около 150 от статуите са заровени до раменете от вулканичната пепел, отложена на склоновете на острова.

След като разгледате новите снимки, сами ще се убедите, че всъщност статуите са на цели човешки фигури, а не просто огромни, издялани от камък глави.

Още през 1919 година на снимки от първите разкопки на Великденския остров се вижда, че някои от статуите са цели човешки фигури. Същите изводи са потвърдени и през 1955 година от експедицията на знаменития Тур Хейердал. Археолозите тогава също разкопават заровената в земята част от статуя.

През следващите десетилетия откритието е някак забравено, като остава известно за специалистите, но не и за туристите, които започват масово да посещават острова през 90-те години на ХХ век.

Все още много са неизвестните около статуите моаи, и най-вече как са създадени. Не по-малко загадъчно е и как толкова отдалечен от останалия свят остров е бил изобщо заселен. И накрая, какво се е случило с населението му, което по времето когато Джеймс Кук стига до остров Пасха през 1774 година, все още практикува канибализъма?



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...