8 юни 2015 г.

В Австралия се появи инвазивен вид риба, който може да нанесе значителни щети на местната флора и фауна. Става дума за костур от семейство на пълзящите риби, който може да живее и без вода. Пълзящите риби, или известни още като лабиринтови, или анабасови (лат. Anabantidae) са подразред на костуровите. Всички лабиринтови риби имат в главата си особен орган, който им позволява да дишат атмосферен кислород. Те използват тази си способност много активно: изпълзяват на брега с помощта на подвижните си, снабдени с шипове люспи. Забивайки в почвата люспите си, те се избутват с помощта на опашките и плавниците си и така може да се придвижват по сушата. Нещо повече – понякога са откривани на дървета на височина около 1,5 метра и затова биват наричани и катерещ се или лазещ костур.

Необикновените създания обитават източен Китай, в индийския щат Керала и Филипините. Поне така беше до момента. Наскоро учените са открили лазещите костури в акваторията на юг от Папуа Нова Гвинея, т.е. в непосредствена близост до Австралия. Разстоянието между крайните точки на тези две държави е само пет километра.
Австралийските еколози бият тревога: инвазионните  - т.е. чуждите за региона – видове, по принцип, нанасят щети на околната среда. Най-често внесените отвън растения или животни, благодарение на факта, че нямат на новото място естествени врагове, активно се размножават, изтласквайки и унищожавайки “коренните” обитатели на екосистемите.

В случая с пълзящите риби ситуацията е малко по-различна. В Австралия се намират достатъчно на брой техни естествени врагове и дори катерейки се по дърветата рибите така или иначе ще станат плячка за хищниците. Но точно тогава би настъпило и нарушаването на местния екологичен баланс. Пълзящите риби, когато бъдат погълнати, веднага се издуват, впивайки шиповете си в дихателните пътища на хищника и блокират достъпа на въздух. Резултатът е, че умира и самият костур, но и онзи който го е изял – било то костенурка, птица, друга риба и т.н. Някои биолози характеризират ситуацията Като истинска катастрофа и предричат гибелта на значителна част от обитателите на блатисто-водните екосистеми.

Сега учените от австралийския Университет Джеймс Кук наблюдават акваторията и разработват комплексни мерки, за да не допуснат инвазията на пълзящите костури във водите на Австралия. Вече се провежда информационна кампания сред рибарите и местните жители.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...