12 май 2015 г.

“Сочещият човек” на швейцарския скулптор Алберто Джакомети е най-скъпата скулптура в свата, продавана някога на търг. Произведението беше част от аукциона на Christie's наречен “Напред в миналото”. Неизвестен купувач се сдоби със 180-сантиметровата статуя, създадена през 1947 година от Джакомети за рекордните 141,285 милиона долара. Предварителните оценки на специалистите предвиждаха цена от 130 милиона долара.

Скулптурата “Сочещият човек” се смята за уникална, защото майсторът я оцветява ръчно. При предишни търгове най-скъпо беше оценена скулптурата на Джакомети “Крачещият човек I”. През 2010 година, също на търг на Christie's, статуята беше продадена за 104 милиона долара.

Единствената по-скъпа творба на днешния търг на “Напред в миналото” беше картината “Алжирски жени (Версия О)”, която Пабло Пикасо рисува през 1955 година. Тя беше изтъргувана за 179,365 милиона долара, превръщайки се в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на търг.
Предварителната оценка на картината беше 140 милиона долара.

По време на аукциона “Напред в миналото” бяха продадени общо 35 лота на обща стойност почти 706 милиона долара. Аукционната къща Christie’s държи няколко рекорда в продажбите на произведения на изкуството. През 2009 година, например, на търг на Christie’s беше продадена картината на Рембранд “Портрет на мъж” за 33 милиона долара, което я направи най-скъпо продадената творба на художника. Година по-рано по време на търг на Christie’s бяха поставени седем “световни рекорда”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...