7 май 2015 г.

По повод поредната годишнина от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, група журналисти посещава зоната на отчуждение около бившата централа в търсене на някаква “сензационна” новина. Не попадат на фрапиращи мутанти, но се натъкват на лисица, която може да си “приготвя” сандвичи.

На 26 април 1986 година Чернобилската АЕЦ е разрушена заради авария в охлаждащата система на реактора. Около централата е обособена 30-километрова зона на отчуждение; от ползване са изведени около 5 милиона хектара земеделски площи, а редица малки селища са унищожени и заровени. Хората са евакуирани от тази зона, но животните си остават да си живеят по тези територии и до днес са изложени на въздействието на повишените нива в радиационния фон. При тях са наблюдавани някои генетични аномалии, но все още никой не е провеждал целенасочено изследване на популациите от “мутанти”. Редица епизодични изследвания са установили, че птиците в региона снасят по-малко на брой яйца и умират по-често, отколкото “роднините” им в екологично стабилни райони.

В края на април 2015 година група журналисти от украинска радиостанция посещава “зоната”, за да направи репортаж. След посещението им в интернет се появи видео, което само за няколко дни се превърна в хит по гледаемост. Герой на клипа е лисица (Vulpes vulpes), която без никаква доза страх се приближава до хората и приема подадената й от тях храна. Интересното във видеото е начинът, по който животното внимателно си “приготвя” многопластов сандвич, редувайки месо и филии хляб – до момента, в който устата й не може да поеме повече от лесната плячка.

Бен Сакс, учен от Калифорнийския университет, специализирал в изучаването на лисиците, коментира видеото и отбелязва, че не вижда нищо необичайно в него. Лисицата е много съобразително животно (факт, който е намерил отражение и във фолклора, където лисицата е въплъщение на хитрост и ловкост). Интересното във видеото е, че рядко лисиците се приближават до хора за храна – диви животни са и това ги прави подозрителни към човек. След Чернобилската катастрофа обаче се наблюдават промени не само на генетично ниво, но и в поведението на животните, останали да живеят в заразената територия. Вече много поколения те не са се срещали с хора и не знаят за опасностите, които може да им донесе такава среща. Дори само заради това, предупреждава експертът, не бива хората да хранят дивите чернобилски животни. Привиквайки към лесно достъпната храна, зверчетата ще търсят все по-често контакт с хората, което крие рискове и за двете страни.

Според Бен Сакс “героинята” от клипа не проявява признаци на мутации, но без генетичен анализ не бива да се правят категорични изводи. На тялото й се виждат следи от кал или рана, но това може да е просто временен фактор. Що се отнася до “трапезата й”, то шест пластовия сандвич не е нищо кой знае какво. Американският учен припомня, че лисиците са способни да изядат наведнъж 20 мишки, т.е. около килограм месо. През зимата тези хищници изобщо минават на режим на хранене веднъж на няколко дни, като се “наплющяват” максимално.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...