Въпросът, защо известните швейцарски сирена са надупчени, все едно са гризани от мишки, занимава умовете на учените най-малко от 1917 година насам. Тогава американецът Уилям Кларк публикува подробно изследване, в което достига до заключението, че дупките се появяват заради въглероден диоскид, отделян от бактерии в млякото.
Обаче експерти от държавния център по селскостопански изследвания Agroscope опровергават това предположение. Те заявяват, че дупките в швейцарските сирена се дължат сиренето на миниатюрни частици сено. Учените са открили, че дупките стават по-малки или изобщо не се появяват, ако млякото за сирената е произведено по съвременни методики.
По думите на представителя на Agroscope Реджис Нифелер, частиците сено попадат в млякото по време на традиционния метод на доене на кравите, при който се използват открити съдове.
Учените подчертават, че през последните 10-15 години в швейцарските сирена има все по-малко дупки, защото традиционните отворени съдове за доене са заменени с доилни апарати с херметично затварящи се бидони за съхраняване на млякото.
29 май 2015 г.
Related Posts
Защо вкусът на доматите вече не е същия
29 May 2022history.nakratko.bg0Избухването на свръхнова е ускорило еволюцията на вида ни, твърдят учени
28 May 2022history.nakratko.bg0Последният писък в "здравословните" тенденции: красиви картинки и пълна глупост
28 May 2022history.nakratko.bg0Какво е изписано на лицата ни? Научната несъстоятелност на понятието "раса"
23 May 2022history.nakratko.bg0
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.