29 май 2015 г.

Въпросът, защо известните швейцарски сирена са надупчени, все едно са гризани от мишки, занимава умовете на учените най-малко от 1917 година насам. Тогава американецът Уилям Кларк публикува подробно изследване, в което достига до заключението, че дупките се появяват заради въглероден диоскид, отделян от бактерии в млякото.

Обаче експерти от държавния център по селскостопански изследвания Agroscope опровергават това предположение. Те заявяват, че дупките в швейцарските сирена се дължат сиренето на миниатюрни частици сено. Учените са открили, че дупките стават по-малки или изобщо не се появяват, ако млякото за сирената е произведено по съвременни методики.

По думите на представителя на Agroscope Реджис Нифелер, частиците сено попадат в млякото по време на традиционния метод на доене на кравите, при който се използват открити съдове.
Учените подчертават, че през последните 10-15 години в швейцарските сирена има все по-малко дупки, защото традиционните отворени съдове за доене са заменени с доилни апарати с херметично затварящи се бидони за съхраняване на млякото.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...