20 май 2015 г.

В щата Нови Южен Уелс, който се намира в югоизточната част на Австралия, е регистриран силен валеж от… паяци. Местните жители са приели това природно явление като предвестник за края на света.

През миналата седмица най-голяма е концентрацията на падащите от небето паяци в района на град Голбърн. Хората, публикували снимки в социалните мрежи, сравняват явлението с обилен снеговалеж, а някои – заради изобилните количества паяжина – стигат и по-далеч, като говорят за дъжд от “ангелски коси”. Разбира се, не закъсняват и паникьорите с техните прогнози за “края на света”.

Учените обаче са категорични, че няма абсолютно нищо необикновено в дъжда от паяци. Подобни явления се наблюдават по цял свят, в това число и в САЩ и Великобритания.


През 2013 година например, в Бразилия бяха заснети да падат от небето паяци с доста внушителни размери.

В конкретния случай с австралийския “дъжд”, арахнолозите обясняват случилото с това, че всяка година през май (в Южното полукълбо това е краят на есента) и през август (т.е. преди началото на пролетта), новородените паяци се качват високо на дърветата, където си изработват от паяжина своеобразни парашути. Вятърът ги подхваща и така малките гадинки изминават големи разстояния. Много от тях загиват по пътя – изяждат ги хищници, или пък падат върху воден басейн, което за тях е равносилно на смърт. Но тъй като става дума за милиони малки паяци, популацията им като цяло успешно се справя с усвояването на нови територии.

Понякога обаче посоката и силата на ветровете не позволяват на паяците да изпълнят “мисията” си. Точно това се случва и в Нов Южен Уелс – вятърът, който е понесъл осмокраките “парашутисти”, внезапно рязко е променил посоката си и също толкова внезапно е утихнал. В резултат на това членестоногите масово започват да падат на едно и също място.


Аналогично събитие е отбелязано в същия район и през 2012 година.


Неуспешният миграционен полет на малките паяци не е заплаха за местното население. Паяците с най-голям късмет ще успеят да си намерят място, което ще им осигури достатъчно храна, но огромната част от тях ще се окажат губещи в битката за оцеляване. При всички случаи това няма да доведе до никакви кардинални промени в поведението на паяците (например, няма да започнат да предпочитат живота в човешките домове, вместо простора на горите).


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...