6 април 2015 г.

Странен черен пръстен, бавно движещ се над казахстанското село Шортанда, недалеч от столицата Астана, е заснето от един от местните жители, наблюдавали необичайното явление. Видеото продължава две минути и половина и на него ясно се вижда как загадъчният черен кръг се размива и постепенно изчезва.

Учени, запознали се с клипа, веднага предлагат няколко версии за появата в небето над Казахстан на загадъчния пръстен. Една от версиите, разбира се, обяснява случилото се с извънземни кораби, посещения от извънземни и т.н.

Има обаче и по-правдоподобна и съвсем земна версия. Специалистите наричат вихрите от този тип солитони. Може да се създава изкуствено, ако да речем, изстреляте във въздуха запалимо вещество от цилиндър с голям диаметър. Още по-нагледен пример за солитон са колелцата от дим, които пушачите умеят да правят.

Учените са категорични, че това е дело на някой в района на населения пункт. В подкрепа на думите им е следата от дим, която се забелязва под пръстеновидната структура. И още – според специалистите загадъчният вихър е с диаметър около 100 метра и на клипа е заснет на височина от около 200 метра над повърхността.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...