6 април 2015 г.

На снимката е заснета извисяващата се над гъстата мъгла телевизионна кула  “Перлата на изтока”. Тя се намира на брега на река Хуанпу (“реката с жълтите брегове”) в Шанхай. Нощем кулата се осветява от многобройни прожектори и погледната отгоре прилича на космически кораб.

Строежът на “Перлата на изтока” започва през 1991 година и завършва три години по-късно. Височината й е 468 метра, от които 118 метра представляват антени за излъчване на телевизионни и радио програми. Между 1994 и 2007 година – в продължение на 13 години – кулата държи първенството по височина в континенталната част на Китай, след което отстъпва позицията си пред Световния финансов център, също намиращ се в Шанхай.

Конструкцията на телевизионната кула е с 11 различни по размер сфери. Двете най-големи от тях са с диаметър около 50 метра. В сферата в горната част на кулата има наблюдателна площадка с прозрачен под. Много от посетилите това място лягат на пода и си правят снимки, на които изглеждат, че пропадат.

В списъка с туристическите забележителности на Китай, “Перлата на изтока” е с категория 5A – най-високо оценените места, които задължително трябва да се посетят.

Снимката, на която телевизионната кула е заснета да изплува от мъглата, е направена от последния, 121 етаж на намиращата се наблизо 632-метрова Шанхайска кула – третият по височина небостъргач в света. През 2014 година украинецът Виталий Раскалов и руснакът Вадим Майоров незаконно се изкачиха на стрелата на крана, строящ последните етажи на сградата. Видеото, което те заснемат от това изкачване, след качването му в YouTube, е гледано над 41 милиона пъти.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...