30 април 2015 г.

снимки: Museum Faggiano
Жителят на италианския град Лече Лучиано Фаджиано решава да отвори в приземния етаж на имота си ресторант. За целта трябвало да поправи канализационната система под дома си. Мъжът започва сам ремонта и докато разчиства в мазето на къщата се натъква на гробница, която в последствие се оказва на повече от 2 000 години,  пише Ню Йорк Таймс.

Италианецът се шегува, че ремонтът на канализацията никога не е бил толкова забавно занимание. “Започнах внимателно да копая в мазето, където никой от семейството ни не беше слизал от няколко десетилетия насам. Изведнъж едва не пропаднах в зейналата над 3-метрова яма отдолу. Оказа се, че под пръстения под на мазата ми се намира древно подземие, датиращо от времето на Римската империя”, разказва Лучиано Фаджиано.

Мъжът продължил да копае и всеки ден му носи нови находки. За две седмици разкопки италианецът открива останките на старинна францисканска кула с добре запазени фрески, на които са изобразени рицари от ордена на тамплиерите.

Фаджиано продължава да копае. В крайна сметка семейството му взема решение и се отказва от идеята за семейния ресторант. Вместо това отварят музей в една от пристройките на имота.

Местните власти и учени оказват голяма подкрепа на Фаджиано в развитието на новия му проект.

Случаят с Фаджиано в Лече обаче не е уникален. Наскоро в града бяха открити по подобен начин останките на древноримски амфитеатър, а под един от градските паркинги са разкрити стените на някогашен старинен храм.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...