30 април 2015 г.

В статия за списание Nature учени разказват за ново откритие, което променя представите за еволюцията на летящите организми. Динозавърът с най-късото име И ци (Yi qi, което на китайски означава “странно крило”) е притежавал мембрани от меки тъкани, които до голяма степен напомнят на крилата на прилепите.
Малкият динозавър от юрския период е открит в шистите на геоложката формация Тяоцзъшан (провинция Хъбей). Той е от рода на скансиоптериксите (Scansoriopterygidae) — нелетящи гущери, близки роднини на първите птици – археоптериксите.

И ци в представите на художник
За разлика от другите динозаври с оперение и прото-птиците, И ци се различава по начина, по който е устроено крилото му. В областта на китката учените са открили необикновено голяма кост, удължена към задната част на крилото. Между  тази кост и “палците” са се запазили следи от мембрана от меки тъкани.

Авторите на статията отбелязват, че подобна кост и мембрана са се развивали не веднъж в еволюционния цикъл, най-вече при бозайниците, умеещи да планират във въздуха – обикновените летящи катерици, захарната торбеста летяща катерица и кожокрилите, например. Срещат се и при способните на нормален полет прилепи, но при динозаврите учените се натъква за пръв път на подобно “приспособление”.

Всички известни с оперението си динозаври, положили началото на птиците, са експериментирали с планиращия полет. Те обаче са разчитали за реенето в небето на големи крила. Наличието на алтернативен подход по пътя на еволюцията при И ци показва, че неведнъж сред динозаврите се е появявала “идеята” за полет, когато различни групи от тях са правили последната крачка между пасивното планиране и активният полет.

Въпреки това, палеонтолозите не са убедени в способностите на И ци да лети. По-голямата част от скелета на динозавъра – под гръдната клетка (в това число и опашката) липсва сред откритите вкаменелости.  Не може да се прецени с абсолютна сигурност, дали динозавърът е притежавал нужните мускули и ставни връзки, необходими за извършването на маховите движения на крилата. Водещият автор в изследването – Сю Син казва: “Не знаем дали И ци е летял или планирал, или е бил способен и на двата начина на летене. Но е сигурно, че е имал крила, заемащи уникално място в историята на прехода от динозаврите към птиците”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...