22 април 2015 г.

Диетолозите обикновено са единни в становището, че млечните продукти трябва да са част от хранителния режим на всеки човек, който иска да е здрав. У нас пък се е насложил и стереотипа за абсолютния и неповторим елексир – българското кисело мляко.
Испански учени са провели изследване, за да проверят оказва ли положително влияние на качеството на живот и самочувствието на човек редовната употреба на млека, или както е прието да ги наричат – йогурти*. В изследването са участвали 4500 души. Обобщените резултати сочат, че не е открита никаква връзка между консумацията на кисело мляко и здравето на участниците.

Учените от Мадридския автономен университет (Испания) търсят връзката между консумацията на кисели млека и подобреното физическо и ментално състояние сред зрелите хора. В течение на три години и половина 4500 участници в наблюдението са помолени да се явяват редовно за да попълнят специализиран тест. Част от участващите в изследването са подбрани заради факта, че са заявили, че редовно консумират млека. Учените проследяват как се променят отговорите на участващите с течение на времето.

Използван е въпросник SF-12, който позволява при големи групи от хора да се направи бърза оценка на неспецифичното качество на живот, свързано със здравето. Въпросникът съдържа 12 точки .

Анализът на получените данни сочи категорично, че млякото не влияе по никакъв начин на здравето на хора, които не пушат и се хранят здравословно. “Сравнено с хората, които не консумират мляко, онези, които постоянно го употребяват, с течение на времето не оценяват физическото си здраве като по-добро. Те се чувстват съвсем малко по-добре от нормалното, но тези данни са в рамките на статистическата грешка”, заявява ръководителят на екипа Естер Лопес-Гарсия. “При бъдещи изследвания трябва да се концентрираме в използването на по-специфични инструменти. Това ще повиши вероятността да открием евентуално потенциална полза от консумацията на този продукт”, добавя тя.

В момента, във връзка с изискванията на Европейската агенция по безопасността на хранителните продукти (EFSA) всяко твърдение от страна на производителите за полезните свойства на тяхната продукция, трябва да бъде доказана научно. Данните на испанските учени дават нова гледна точка по отношение на изискванията към производителите на млечни продукти. По-рано в някои изследвания се изказваше предположението, че употребата на мляко може пряко или косвено да повлияе на качеството на живот, подобрявайки здравословното състояние.

Експертите виждат ползата от млякото в това, че е богато на калций, който е важен за костната система и помага да се преодоляват някои болести на опорно-двигателната система. Освен това, в някои изследвания се твърди, че употребата на млека може да помогне в диетите за сваляне на килограми, за понижаване на артериалното налягане и дори до предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

* За да няма недоразумения, испанските учени са изследвали влияе ли положително употребата на “йогурт” на здравето. Вероятно ще кажете, че това не се отнася за нашето кисело мляко. И ще сбъркате. И киселото мляко, и йогуртите се заквасяват с двата основни вида млечнокисели бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Разликата е, че киселото мляко се заквасява индивидуално след разфасоването на продукта в отделните опаковки, а при йогуртите закваската се поставя в цялото количество изходен млечен продукт наведнъж.

1 коментара:

  1. Анонимен13.07.17 г., 15:23

    "за да няма недоразумения" бих казал че реално "йогурт" имат само две общи неща - че са бели и имат гъста консистенция. На вкус са абсолютно различни.

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...