20 май 2018 г.


Екип от китайски и американски учени представя в списание Frontiers in Human Neuroscience резултатите от първото по рода си изследване, целящо да установи как любовта “променя” човешкия мозък.

За да създадат “карта на влюбения мозък” учените са използвали магнитно-резонансна томография (известна още като ядрено-магнитен резонанс – ЯМР). За участие в експеримента са подбрани сто доброволци – студенти и студентки от Югозападния университет в Чунцин, Китай. Участниците са разделени на три групи – група на такива, които в момента на изследването са били влюбени; група на онези, които наскоро са приключили с връзка; и група, в която попадат такива, които скоро не са били ангажирани с любовни връзки.

Докато сканират мозъчната им активност, участниците са помолени да се опитат да не мислят за нищо. Установява се, че при представителите от първата група – на влюбените – по-активно работят участъците от мозъка, които отговарят за системата ни за “възнаграждения”, мотивация и управление на емоциите, както и онази част, чрез която опознаваме взаимоотношенията в обществото. Втората важна особеност е, че интензивността на работа на определените зони е пряко свързана с продължителността на романтичната връзка.

При онези, които са преживели скорошна раздяла, активността на същите участъци в мозъка се оказва занижена. Единствено при участниците от тази група се наблюдава интензивна работа на бледото ядро в мозъка (caudate nucleus). Участниците от третата група просто показват по-слабо изразена активност на мозъка.



Според учените, за пръв път са получени доказателства, за въздействието на любовта върху функционалната архитектура на мозъка. В бъдеще намеренията им са да разработят “тест за влюбеност” – начин, по който с помощта на ЯМР или друг метод за сканиране на мозъка, да може с голяма увереност да се определя дали човек е влюбен или не.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...