31 март 2015 г.


Турист плава край скалата, наречена Lonely Rock в езерото Пауъл, недалеч от градчето Биг Уотър.
Днес езерото Пауъл е второто по големина водохранилище в САЩ (след езерото Мийд). При пълноводие в Пауъл се съхраняват по 30 кубични километра вода. Само преди 60 години обаче на това място изобщо не е съществувало езеро. През 1956 година с решение на конгреса на САЩ в долината на река Колорадо, в каньона на Глен, започва строежа на язовирна стена, висока 178 метра.

По време на създаването на водохранилището под водата остават много по-малки каньони, формирали се по течението на река Коларадо. Езерото, което се образува след изграждането на язовирната стена, е кръстено в чест на едноръкият ветеран от Гражданската война в САЩ  - геологът и пътешественик Джон Уесли Пауъл, който през 1869 година пръв проучва бреговете на река Колорадо в този район.

От 1972 година езерото е обявено за защитена зона за отдих и влиза в списъка с националните паркове на САЩ. Всяка година се посещава от над 2 милиона души. Красотата на ландшафта не оставя равнодушни и големите акули в киното. На територията на парка са заснети сцени от над 45 сериала и филми. Сред тях са заглавия като “Гравитация” (2013), “Джон Картър” (2012) и “Планетата на маймуните” (2001).

Много от екологичните организации, в това число и Glen Canyon Institute, обаче настояват да бъде разрушена язовирната стена и езерото да бъде пресушено. Това би било една сложна операция, тъй като дължината на езерото достига 400 километра. Еколозите обаче настояват, че изкуственият водоем, залял древните ландшафтни територии в Глен Каньон е повлиял негативно на биологичното равновесие. Много видове са изчезнали от района, голяма част от които са представители на растителните видове, характерни само за местната флора.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...