31 март 2015 г.

През последните повече от век и половина англичаните, а водейки се по тях и туристите, упорито наричат най-известната часовникова кула в Лондон с името на една камбана. Да промени този навик не е във възможностите дори на Нейно величество.

XVII век

Лондончани започват да придобиват “лошия навик” да знаят колко е часа, преди няколко века. В началото обаче, това не ставало като поглеждали към часовник, а с биенето на камбана. През 1367 година, на брега на Темза в района на Уестминстър (на гравюрата) е построена нова кула. Много по-късно на това място се появява и първият в Англия градски часовник. Към края на XVII век изначалното здание започва да се руши. През 1707 година го премахват и на негово място издигат друга кула, на която поставят слънчев часовник.

XIX век

През 1834 година голям пожар унищожава градския слънчев часовник и всички постройки наоколо. След шест години на мястото на опожарените сгради започват да строят голям дворцов комплекс. На една от трите му кули е поставен нов часовников механизъм и камбана, която гражданите започват да наричат Биг Бен. Според една от версиите, камбаната е наречена така в чест на Бендажамин Хол, който ръководи работата по поставянето й на мястото. Друга версия пък свърза името с боксьора Бен Конт. Две десетилетия Биг Бен остава най-голямата и най-тежката камбана в Англия, докато през 1881 година се появява нов рекордьор – Биг Пол, която е изработена за катедралата Свети Павел.

XXI век

През юли 2014 година камбаната Биг Бен отбеляза 155-ия си рожден ден. За времето, откакто звънът й оглася Лондон, постепенно името й е прехвърлено и върху кулата, на която е монтирана. А кулата официално се нарича Часовникова кула на Уестминстърския дворец. През 2012 година "визитната картичка" на Лондон беше преименувана на Кулата на Елизабет в чест на 60-годишния юбилей от възкачването на трона на кралица Елизабет II.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...