12 март 2015 г.

Около най-близката до нашето Слънце звезда – Алфа Центавър, обикаля екзопланета, на която астрономи от САЩ успяха да определят приблизителната маса. Учените съобщават, че тя трябва да се причисли по-скоро към суперземите. Резултатите от изследванията си авторите са изпратили за публикация в The Astrophysical Journal.

Учените не могат да определят съвсем точно масата на Алфа Центавър B b заради липсата на точни данни за наклона на орбитата, по която небесното тяло се върти около звездата си. Присъствието на планетата предизвиква слабо доплерово отместване в излъчването от светилото, но за точното определяне на масата на Алфа Центавър B b е необходимо точно  да се знае ориентацията на орбитата й спрямо наблюдателите от Земята.

Например, ако плоскостта на орбитата й от наша гледна точка се вижда странично, то изчисленията показват, че екзопланетата ще се окаже суперземя и масата й трябва да е около три пъти по-голяма от тази на Земята. В случай, че наблюдаваме орбитата й “отгоре”, то Алфа Центавър B b може да се смята за горещ гигант от типа на Юпитер. Междинните положения в ориентацията на орбитата отговарят и на междинни резултати за масата на планетата.

В работата си астрономите са използвали дигитално моделиране на динамичната устойчивост на двойната система от звезди Алфа Центавър A и B, както и на екзопланетата. Учените са експериментирали с различни параметри на орбитата на планетата, като вземат под внимание резонанса на Лидов-Козаи* и действието на приливните сили от звездите.

По този начин астрономите са определили границите на устойчивост за последните 1 милиард години от движението на Алфа Центавър B b (и да определят наклонът на орбитата й). Извън тези граници екзопланетата би се сблъскала със звездата си, или би била изхвърлена от системата. Учените отблязват, че най-вероятно масата на екзопланетата е до 2,7 пъти земната маса.

Алфа Центавър B b се намира на 4,37 светлинни години от Земята и обикаля около звезда от типа на Слънцето. Екзопланетата се намира на разстояние от 0,04 астрономични единици от светилото си и вероятно се движи така, че с едната си страна постоянно е обърната към Алфа Центавър B. Вероятността да съществува живота на тази екзопланета е нищожна.

* Резонансът на Лидов-Козаи в небесната механика описва периодичното изменение в съотношението между ексцентритета и наклона на орбитата на едно небесно тяло, вследствие въздействието на друго масивно тяло или тела.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...