12 март 2015 г.

На 100 километра от Париж, в областта Шампан, археолози се натъкнаха на “царско” погребение на келтски вожд. Намерените артефакти са “изключителни” и са пренадлежали на представител от елита на келтите от средата на първото хилядолетие преди новата ера.


Находката е направена по време на предварителни археологически проучвания на място, на което започва строежът на бизнес парк. Погребението е извършено в могила с диаметър от около 40 метра. Около нея е открит и ров, чието дъно някога е било покрито с чакъл.
В центъра на могилата е погребалната камера с размер от около 14 квадратни метра. Заедно с келтския вожд в нея е погребана и колесница.


Обектът е открит през октомври миналата година. Незабавно са привлечени специалисти от Националния изследователски институт по археология.
Според предварителните данни, могилата е датирана около пети век преди новата ера. Сред най-интересните находки е бронзов котел с диаметър около един метър. Има четири дръжки във формата на пръстени, украсени с главата на Ахелой – рогатият гръцки бог на реките – и осем глави на лъвици. В котела е открита черно-фигурален ойнохое – керамичен съд за вино, чието гърло е оформено като трилистник. Съдът е украсен с рисунка на бога на виното и веселието Дионис, почиващ си под винена лоза.

Този “набор” от гръцки съдове е типичен за пировете на келтските знатни хора от онази епоха, казват археолозите. Новите находки са сред най-античните “вносни” предмети, откривани през последните десетилетия.

В средата на I-то хилядолетие преди новата ера търговците от средиземноморският регион разширяват пазарите си, търсейки нови източници на роби и скъпоценни камъни. Келтите, които контролират основните речни пътища по Сена, Рона, Сона и Рейн, са сред най-облагодетелстваните от културният и търговски обмен с гърците. Влиянието на този културен обмен намира проявление както в бита им, така и в погребенията – престижните “вносни” предмети, които са ползвали приживе, биват погребвани заедно със собствениците им, за да им служат и в задгробния живот.


В погребалната камера са открити и останки от скелета на погребания, но за момента не е известно на кого може да са принадлежали. В могилата са открити и други погребения. Например, близо до мястото, където е положен келтския “вожд” е открито погребение на жена. Не е изключено тя да е член от семейството на знатния келт.


В могилата освен това са открити и урни с прах от по-ранни погребения. Някои от тях са датирани от около 1400 г. пр.н.е.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...