28 март 2022 г.

По време на студената война двата противопоставящи се лагера – на комунистическите режими и западните демокрации – раждат много велики дипломати и стратези. В продължение на десетилетия името на един от тях респектира с ерудицията и вижданията си за световната политика.

Казва се Збигнев Кажимеж Бжежински. Роден е на 28 март 1928 година във Варшава, според официалната му биография. Неофициално се предполага, че се ражда в Харков, където родителите му – дипломати – са на мисия по това време. От 1938 година семейството му живее в Канада, където Збигнев отраства и получава образованието си. През петдесетте години на ХХ век получава американско гражданство, завършва Харвардския университет със степен доктор по политология.

През 1961 година оглавява Института по въпросите на комунизма към Колумбийския университет. Негова е заслугата за това, да бъде обяснено какво се случва в страните от социалистическия лагер от гледна точка на концепцията за тоталитаризма. Бжежински е автор на глобалната стратегия на антикомунизма, теорията на технотронната ера и концепцията за американска хегемония. През 60-те години на ХХ век е съветник в администрациите на президентите Кенеди и Джонсън.


По време на мандата на президента Картър (1977-1981г) Бжежински заема поста на съветник по националната безопасност. Негова е идеята за въвличането на бившия Съветски съюз в отвличащ военен конфликт. Така с цената на много средства руснаците започват войната в Афганистан, която създава много вътрешни напрежения в и без това разклатената съветска машина. По повода Бжежински пише в доклад до Картър: “Сега вече имаме шанс да създадем за Съветския съюз тяхна си Виетнамска война”.



Когато на власт идва администрацията на Бил Клинтън, Збигнев Бжежински разработва концепцията за разширяването на НАТО на изток.

До последно работи като консултант в Центъра по стратегически изследвания. Носител е на много награди, в това число и на орден “Стара планина”, който му е връчен от президента Петър Стоянов през октомври 2001 година.

Збигнев Бжежински почива на 26 май 2017 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...