2 март 2015 г.

Емулгаторите се използват много отдавна в хранително-вкусовата промишленост. Има ги и в шоколада, и в майонезата, и в сладоледа и в още хиляди продукти. Използват се, за да може да се смесят вещества, които иначе не се смесват – например, вода и мазнина. Нормално мазнините образуват слой над водата и нищо не е в състояние да ги накара да се размесят в еднородна смес. За да се случи това, се добавят емулгатори, които карат мазнината да се разпадне на множество малки частици, които се разпределят по целия обем на водата, а сместа вече се нарича емулсия. Добър пример за емулсия е млякото. То обаче се получава по естествен път. За да получим шоколад или сладолед трябва да се използва емулгатор, за да се размесят съставките на продукта равномерно... пълният текст>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...