Емулгаторите се използват много отдавна в хранително-вкусовата промишленост. Има ги и в шоколада, и в майонезата, и в сладоледа и в още хиляди продукти. Използват се, за да може да се смесят вещества, които иначе не се смесват – например, вода и мазнина. Нормално мазнините образуват слой над водата и нищо не е в състояние да ги накара да се размесят в еднородна смес. За да се случи това, се добавят емулгатори, които карат мазнината да се разпадне на множество малки частици, които се разпределят по целия обем на водата, а сместа вече се нарича емулсия. Добър пример за емулсия е млякото. То обаче се получава по естествен път. За да получим шоколад или сладолед трябва да се използва емулгатор, за да се размесят съставките на продукта равномерно... пълният текст>>>
2 март 2015 г.
Related Posts
Защо вкусът на доматите вече не е същия
29 May 2022history.nakratko.bg0Избухването на свръхнова е ускорило еволюцията на вида ни, твърдят учени
28 May 2022history.nakratko.bg0Последният писък в "здравословните" тенденции: красиви картинки и пълна глупост
28 May 2022history.nakratko.bg0Какво е изписано на лицата ни? Научната несъстоятелност на понятието "раса"
23 May 2022history.nakratko.bg0
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.