2 март 2015 г.


От миналия четвъртък, 25 февруари, в интернет масово се води ожесточен спор, предизвикан от снимката на една рокля. Мрежата буквално е разделена на лагери, които взаимно се обвиняват в “слепота”, защото за едни на снимката се вижда рокля в бяло и златисто, а за други тя е черна със сини райета.

Началото на “жестоките дебати” започва с публикацията на снимка в сайта Tumblr. Собственичката на роклята я снима и пита потребителите на интернет какъв е цветът, който виждат, защото преди това нейни близки също се разделили в мнението си по отношение на цвета. Отговорите се оказват диаметрално противоположни. От синьо с черно до бяло със златисто. При това, за онези, които виждат роклята в тъмни цветове е трудно да повярват, че опонентите им не се шегуват и действително виждат на снимката светла рокля. Обратното също е в сила.

Снимката е навсякъде през последните дни. Своята версия за цвета на роклята дори споделиха светски личности. Ким Кардашиян твърди, че вижда бяла рокля със златисти райета. Леди Гага е сред противниковия лагер – за нея роклята е синкава, а Тейлър Суифт откровено заявява, че вижда син и черен цвят.

Само през първото денонощие, докато се водеше спора на сайта BuzzFeed, снимката беше видяна повече от 28 милиона пъти. Вече е ясно, че роклята е в тъмни тонове. Потвърждават го анализи на снимката с професионални фотоиструменти, както и признанието на самата собственичка на дрехата. Обаче за онези, които виждат роклята в бяло и златисто все още е трудно да повярват в истинските цветове. Учените също се включиха в спора и обясниха защо се стига до подобни явления.

Всичко опира до оптичните илюзии. Системата за възприемане на цветове се е развивала при човек в хода на еволюцията. При нас е развито дневното зрение, затова на дневна светлина различаваме лесно цветовете в заобикалящата ни среда. Светлината прониква през ретината ни и попада на задната стена на окото, където вълните с различна дължина активират невроните връзки в зрителната кора на мозъка, от която се формира и усещането ни за видяното.

Нощното зрение ни позволява да виждаме контурите и движенията на обектите, но цветовата им гама се губи. При дневна светлина обаче възприемането на цветовете не винаги е еднозначно. При различна осветеност цветовата гама на предмет се възприема по различен начин и мозъкът ни отчита тези разлики. Един и същи цвят на изгрев слънце може да ни се струва розово-червено, през деня – синьо-бял, а на залез – червен. Мозъкът ни решава какъв е “реалния” цвят, като всеки път внася корекция спрямо съпътстващите фактори.

Това обяснява различното възприемане на едно и също изображение от различни хора. Онези, които приемат, че фонът на снимката е от слънчева светлина, решават, че роклята се намира в сенчеста зона и затова светлите части на роклята за тях са очевидно сини. За други пък същото ярко осветление във фона прави цвета на роклята бял. И това е по-разпространеното мнение. Обаче мозъкът на 1/3 от хората изобщо не отчита фоновия цвят и заради това на тези хора роклята им изглежда като синя, а златистите фрагменти “стават” черни.

Всеки човек отсъжда на база собствения си зрителен опит, степента на концентрация, спецификите на очите му. Нивото на осветеност в собствената му обстановка, цветовата гама на заобикалящите го предмети, която мозъкът е фиксирал преди да превключи вниманието си – всичко това, взето заедно, дава разликата във възприятията ни.

Това са отдавна известни фактори за учените. Но сами по себе си фундаменталните научни знания не привличат към себе си вниманието на широката публика. Това може да се случи само в условията на интернет и то с появата на нещо толкова обикновено, като снимката на една рокля. Тогава всички започват да се питат, учените не знаят ли отговора. А отговорът е, че от над 50 години невробиолозите изучават причините за различното цветово възприятие и за тях не е изненада спорната тема за цвета на една рокля.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...