9 февруари 2022 г.

Една максима гласи, че има два вида автомобили – “Мерцедес” и всички останали. Зад името “Мерцедес” стои геният на един инженер и изобретател.

Роден е на 9 февруари 1846 година в град Хайлброн, Югозападна Германия. Казва се Аугуст Вилхелм Майбах. Животът му не започва леко и на 11 годишна възраст остава сирак. Живее в приют, където посещава училище и изучава чертожно дело и конструкции. Някъде по това време съдбата го среща с Готлиб Даймлер.

Майбах е с основни заслуги в разработването на първите съвременни автомобили и най-вече в частта на усъвършенстване на двигателя с вътрешно горене.

В началото на ХХ век Майбах конструира по поръчка на Емил Елинек автомобил, който Елинек нарича на името на своята дъщеря – Мерседес. Две години по-късно “Мерцедес” е регистрирана като търговска марка. Така името на Майбах остава малко в сянката на творението му.



Приживе Майбах обаче си завоюва репутацията и славата на “крал на конструкторите”. След смъртта му е погребан до патрона си – Готлиб Даймлер. А днес марката “Майбах” е нарицателно за автомобили с такова качество, каквото само малцина могат да си позволят.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...