9 февруари 2022 г.


Преди 129 години, на 9 февруари 1893 година, в парижкото кабаре „Мулен Руж” танцьорката Мона се съблича на музика и пред публика, докато накрая останала гола. Този необичаен акт веднага е санкциониран и момичето е арестувано.

Като своеобразен стриптийз може да се смята и танцуването на "кан-кан", появил се във Франция половин век по-рано. Изпълнявали го в кабарета и ресторанти, и не го смятали за чак толкова непристоен. Макар че и кан-кана и стриптийза дълго време остават заклеймени като "аморални и вулгарни танци". Между изпълнителките на такива танци и проститутките на практика няма разлика, смятали почтените граждани. В Америка първоначално наричали такива танци "бурлеска".

Оттогава нещата са се променили и днес стриптийз правят не само кабаретни артистки, но и звезди на световното кино и музика. Сред тях са Лейди Гага, Рене Зелауегър, има и мъже - почитатели на това, което много хора вече определят като изкуство – например Брад Пит.



Иначе стриптийз днес може да се види почти навсякъде - справка в софийските клубове и нощни заведения показва, че в десетки от тях се предлага тази гледка на посетителите. Дано тази вечер в чест на забележителната дата 9 февруари на подиумите има повече изкуство и по-малко вулгарност.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...