7 февруари 2015 г.


В списание Science China Technological Sciences е публикувано съобщение от университета Цинхуа в Пекин, в което е описана технология за “производството на мека, прозрачна яйчена черупка”. Идеята на новата технология е да може да се проследява директно развитието на ембрионите в яйцата.

Досега, ако учените искаха да наблюдават как се развива ембрион в яйце, се ползваше метода на “прозореца” – в черупката много внимателно се изрязва малка част, през която биолозите могат да проследяват протичането на процесите. Освен, че е много тънка работа да изрежеш прозорче в яйце, така че да не го увредиш, при този метод и зрителното поле е много ограничено. Опитвани са и други методи за наблюдение, но те не дават нужния резултат.

Новата технология има много преимущества спрямо предишните. Изкуствената черупка се изработва от биоматериал, наречен PDMS (polydimethylsiloxane), който е прозрачен и има еластични свойства. Изкуствената черупка позволява пълно 360-градусово наблюдение на развиващия се ембрион. Освен идеалните за наблюдения условия, налице са и повече възможности за провеждане на генетични експерименти.

Новият метод всъщност е преминал двугодишни тестове. Китайските учени са извършили редица експерименти, като са постигнали излюпване на пилета от яйцата с изкуствена черупка средно за 17,5 дни, което е доста близо до трите седмици – времето за което се излюпват “нормалните” пилета.

Ето така изглежда пилешки ембрион в изкуствената черупка:


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...