7 февруари 2015 г.

Фермер се грижи за разцъфнали прасковени дървета.

Снимката е от овощна градина край град Хам Дюк в Централен Виетнам. След няколко дни нарязаните клонки с красивите розови цветове ще бъдат занесени за продажба в столицата на страната – Ханой. Там между 14 и 24 февруари ще се състоят грандиозните празненства по посрещането на виетнамската нова година – Тета.

Това е най-важният и най-популярен национален празник. По време на отбелязването му всички домове и улици се украсяват с разцъфнали клонки. Във Виетнам това се смята за задължително при започването на всякакво начинание. Особено популярни са два вида цветове, които притежават според поверията силна енергия и могат да прогонват злите духове.

Ханой обикновено е украсяван с розовите цветове на прасковените дървета, които се чувстват много добре в прохладния климат на северен Виетнам. В Хошимин, в южната част на страната, са разпространени повече жълтите цветове на кайсиевите дървета. Освен цветове от праскова и кайсия, много виетнамци отдават предпочитанията си на други свежи цветя, приспособени за домашно отглеждане. С тях те украсяват и домашните олтари – гладиоли, лилии, рози, орхидеи, нарциси – всички те са символ на надеждата за добро начало.

В домовете на виетнамците елхите много често се заменят с мандариново дръвче, което също като елхата в нашите традиции, символизира плодородието и процъфтяването. Друг традиционен за Тета атрибут е фруктиерата, в която трябва да има пет вида плодове. Това е будистки символ на богатството. Трябва да се постави пред всеки домашен олтар и остава там през цялото време на празника. Като дар пред боговете се поднасят само най-добрите плодове, като разликата между това, което е достъпно на север и на юг е много различен. Например, в южните части на Виетнам във фруктиерата има банани и нарове, които на север не се срещат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...