6 февруари 2022 г.

Когато чуем за тевтонския орден обикновено си представяме огромни груби мъже, целите облечени в стомана и въоръжени до зъби. Дали е вярно?

Тевтонският орден възниква по времето на третия кръстоносен поход. В края на 1190 година армиите на Христа обсаждат крепостта Акра. Група от търговците, които придружават армиите са организирали полева болница, която да се грижи за ранените и болните. Херцогът Фридрих Швабски прави от тази болница духовен орден и поставя начело капеланът Конрад.

С Папска була на Климент III от 6 февруари 1191 година се провъзгласява съществуването на “Fratrum Theutonicorum ecclesiae S. Mariae Hiersolymitanae” (“Тевтонско братство на болницата на Св. Мария в Йерусалим”). Братята от ордена били на подчинение на местния епископ и имали задължението да се грижат за болните.

Орденът прераства в духовно-военно формирование няколко години по-късно, като приема принципите на вече съществуващите ордени на йоанитите и тамплиерите. С друга Папска була от Инокентий III, датирана от 19 февруари 1198 година, се описват основните задължения на братята – тевтонци. Орденът трябвало да защитава немските рицари, да лекува болни и да се бори срещу враговете на католическата църква. Подчинява се директно на Светия престол.



В годините на разцвет Тевтонският орден е сред организациите, които диктуват геополитическите събития в средновековна Европа. До началото на епохата на Ренесанса тевтонските рицари са сред най-уважаваните. Залезът на Тевтонците започва в началото на XV век и в средата на столетието тевтонските рицари официално признават поражението си, нанесено им от новите сили в Европа – полските и литовските кралства. През 1525 година Великият магистър на ордена Албрехт фон Бранденбург-Ансбах (от рода на Хохенцолерите) приема протестанството и с това де факто слага края на ордена.

Официално орденът е разпуснат през 1809 година по време на Наполеоновите войни. 4 години по-късно в Прусия е учреден орден на “Железния кръст”, който претендира да е отзвук от Тевтонския рицарски орден. За наследници на Тевтонските рицари се обявяват и нацистите през ХХ век. Символиката на черния кръст е неизменна част от нацистката пропаганда.



В наши дни организацията отново съществува, но под друга форма. И се е върнала към изпълнение на основната си задача – грижата за болните и подкрепа на християните.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...