21 февруари 2018 г.

Снимката е от обработваеми площи край град Нанин – административен и културен център в китайската провинция Гуанси. Заради хълмистия терен на места разликата в нивата достига между 70 и 500 метра. Но заснето от въздуха всичко изглежда като идеални равни ниви, на които местните отглеждат ориз.

Начинът за терасиране на подобни склонове е традиционeн за Китай и тръгва от времето на династията Юан (1271—1368). Вероятно всеки е чувал, че оризът е много влаголюбиво растение. Създаването на тераси по склоновете на хълмовете е един от най-ефективните начини за отглеждане на ориз, защото водата се разпределя и задържа по цялата площ на терасирания терен. Освен това, терасите предпазват склоновете от ерозията и предотвратяват свлачищата.

Китайските оризови тераси имат и своята характерна особеност – създават удивителни пейзажи, които се променят през различните сезони. През лятото стръковете ориз обагрят терасираните склонове в ярко зелен цвят, а през есента човек може с часове да се наслаждава на различните нюанси на златистия цвят, преливащ от стъблата на готовият за събиране на реколтата ориз.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...