12 юни 2018 г.

Много често ще чуете, че да се чете в легнало положение е вредно. Обаче научно потвърждение на това няма. Схващането за вредата идва от факта, че докато човек лежи по гръб и държи книгата пред себе си, не може да запазва постоянно разстоянието от текста до очите. Очните мускули се напрягат постоянно да променят фокусирането на погледа, затова се изморяват много бързо.

Дори ако четем на легнали по корем или една страна, подпрени на лакът, пак натоварваме мускулите, а освен това и гръбнакът ни заема неестествено положение. Подобни статични натоварвания са предпоставка за развиване на заболявания на опорно-двигателната система. И още – лежането по корем с повдигната глава пречи на правилното дишане.



От друга страна обаче, няма нито едно изследване, което категорично да доказва, че четенето в легнало положение уврежда зрението. Напротив, много хора до старини четат легнали и на голяма част от тях не се налага да ползват очила. Подобен навик е имал например Уинстън Чърчил, който на преклонна възраст продължава да чете легнал, без да слага очила.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...