12 юни 2018 г.

снимка: Reuters
Туристи вървят по заледен мост в планината Тян Шан*

Известността на Тян Шан идва от природния феномен, който местните са кръстили “Небесната порта”. Това е най-високата в света проходна пещера – ширината й е 57 метра, дълбочината – 60, а височината – 131 метра. Естествената арка се е образувала през III век, когато огромна скала се откъсва от стената на пещерата.


Много често пещерата е обвита в облаци, затова местните вярват, че преминавайки през “Небесната порта” може да се “изкачат” в небесата.


Не по-малко интересен и пътят до върха. Може да се стигне по един от най-опасните пътища в Китай. Наричат го Heaven-Linking Avenue, а понякога и Пътят на голямата порта (Big Gate Road). Това е невероятно стръмна серпантина, която е с 99 завоя. Бройката на завоите не е избрана случайно – в Китай девет се смята за щастливо число. Строителството на пътя започва през 1998 година и продължава 8 години. Днес по него се движат много автобуси, които откарват туристи до “Небесната порта”.





До върха може да се стигне и с лифт. Но до колко това е по-удобния вариант, е спорно. Въжената линия е най-дългата в света – цели 7,5 милометра. На места наклона на изкачване достига 37°.


В националния парк Тян Шан има още едно изпитание за нервите на туристите. В подножието на върха се минава по стъклена пътека. В продължение на 60 метра туристите буквално виждат пропастта под краката си, докато вървят по стъклената пътека, широка 1,7 метра. Самият връх е с надморска височина 1430 метра.



---------
* Тян Шан или Тян Мън Шан е планински масив в централна Азия. Цялата верига лежи в териториите на четири държави – Киргизия, Китай, Казахстан и Узбекистан. Името й на китайски Тян Шан се превежда като “Небесна планина”. Някои учени смятат, че името се е появило като сливане и трансформация на тюркското Танри (Бог) и Нишан (отметка, знак) Танри-Нишан.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...