26 януари 2015 г.


Сигурно не си струва да се повтаря старата истина, че малкото движение и заседяването на едно място се отразяват зле на здравето ни. Обездвижването може да стане причина за натрупване на излишни килограми, за появата на проблеми със сърдечната дейност, а в някои случаи и до онкологични заболявания.

Струва ни се, че проблемът с прекарването на дълго време седнали зад бюрата или машините е лесно решим – само трябва да компенсираме с повече и по-редовни упражнения. През последните години все по-често се появяват съобщения, в които се твърди, че не е задължително да се придържаме към някакъв стриктен график за физическото натоварване, и че кратка, но интензивна гимнастика е равностойна на по-малко натоварваща, но по-продължителна тренировка. Преди две години например, учени от канадския университет Куинс публикуваха изследване, в което се доказва, че може да изберем да тренираме всеки ден по малко, или да тренираме веднъж седмично, но по-продължително време – ако сумарното време на тренировките е еднакво, то и ползите от тях ще са еквивалентни.
Още по-рано, през 2006 година, други канадски учени твърдяха, че три минути, прекарани на велотренажор, като се редуват 30 секунди интензивно въртене на педалите и 30 секунди бавно, се равняват напълно на пълноценна разходка с велосипед с продължителност час и половина.

Дали обаче физическите натоварвания могат реално да заличат отрицателните последици от дългото седене на стол?
В списание Annals of Internal Medicine е поместена статия, в която авторите достигат до съвсем неоптимистичен извод. Упражненията могат да компенсират до известна степен липсата на физическа активност, но ако прекарваме дълго време седнали всеки ден, проблеми със здравето ще има неизбежно. Авируп Бисвас (Aviroop Biswas) от Университета в Торонто (Канада) заедно с колегите си, анализират данните от няколко десетки изследвания, посветени на последиците от дългото седене. В случая става дума не само за седенето зад бюро в офиса – разглеждат се и случаите на дълго шофиране, или пък часовете, прекарани пред телевизора у дома. Когато сме изправени или когато вървим, в тялото ни се натоварват цели групи мускули и тяхната активност играе важна роля за физиологията ни. Когато седнем, някои от тези мускули “се изключват”, и колкото повече седим на стола, на дивана или зад волана, толкова повече натрупваме “негативни” за физиологията си последствия.

Авторите на изследването са убедени, че малкото движение е в пряка връзка с увеличените случаи на сърдечно-съдови проблеми, диабет, онкологични заболявания и в следствие от това – преждевременна смърт. Но, ако човек прекарва седнал по 4-5 часа на ден, то физическата активност може да отстрани негативните ефекти от заседналия начин на живот.

Ако човек прекарва по 8 или даже по 12 часа на ден седнал, то проблемите със здравето му са “гарантирани”, независимо дали се опитва да компенсира с някакъв вид физическо натоварване. А при онези, които освен, че дълго седят и не полагат никакъв физически труд, последиците са още по-тежки.

Казано с други думи, ако всеки ден работите седнали по 8 часа, след това и да се опитвате да компенсирате с натоварване във фитнеса, опасността от диабет и неприятности със сърцето си остават съвсем реални.
Изходът е един – по възможност да избягвате дългото седене и да го редувате с някакъв вид активност. Например, да ставате и да се разхождате за 2-3 минути на всеки половин час. А най-добре е да направите така, че да работите седнали по 2-3 часа на ден. Това е лесно да се спазва, ако става дума за времето, прекарвано пред телевизора у дома. В офиса също няма да се случи нищо фатално, ако през половин час ставате да се поразтъпчете.

И остава само да се надяваме, че дизайнери и медици някой ден ще измислят такава мебел, която ще активира нужните мускулни групи, дори когато седим.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...