26 януари 2015 г.

снимка: Пол Йонг Чин Хо
На един от най-големите пазари в Тайланд, освен хора може да видите и… влакове. Тайландците наричат това място Rom Talad Hoop —  “пазарът на сгъваемите сергии”.

В продължение вече на 111 години търговците на пазара трябва по седем пъти на ден да прибират сергиите и стоката си, за да освободят релсовия път за влаковете, преминаващи през пазара. Работата не е никак лесна – на пазара се продава всичко от морски продукти, през подправки до плодове и зеленчуци.

Това, което днес изглежда като атракцион на абсурда, в началото на ХХ век става причина за доста разгорещени спорове. Местните жители не желаят да напуснат любимото си място, защото пазарът е хранил не едно поколение от предците им. Властите не бързат да отстъпват, защото по прекараният нов релсов път смятат да превозват до Банкок уловът от риба на рибарите от крайбрежните селища.

През 1904 година релсите на новата линия са прекарани директно между сергиите на пазара Меклонг. Търговците обаче не се стреснали и продължили да изнасят стоката си всяка сутрин. И така… вече 111 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...