30 януари 2015 г.

Красавиците от кенийското племе самбуру трябва да са с гладко избръснати глави. Мъжете от племето обратно – до 30-тата си годишнина си отглеждат дълги коси и ги заплитат.

За да допълнят красотата си младите жени от самбуру носят накита, наречен хной, с който се  подчертават чертите на лицето. Не по-малко важно е да си имат и гердан с бисери. Герданите са много. Първият от тях е подарък от бащата на младото момиче. Червеният цвят на наниза показва, че младата жена е готова да си търси съпруг.

Постепенно  дебелината на гердана се увеличава, а новите разноцветни украшения са дарове от ухажорите на момичето – воините от самбуру. Колкото гердана е по-широк и масивен, толкова повече поклонници има момичето. Когато се омъжи, красавицата оставя само гердана на избраника си, а всички останали трябва да се върнат на бившите ухажори.

Омъжените жени имат право да носят тежки медни обеци. Допълнителни пръстени на тези обеци се слагат, когато жената роди момче.

Населението на Кения надхвърля 45 милиона. Самбуру са една от над четиридесетте народности, съставящи населението на страната. Те са с близки родствени връзки с друго племе на пътуващи скотоводи – масаите. Самбуру пазят старите си обичаи и бит. Наброяват около 160 000 души и на външен вид също си приличат със съседите си масаи. Двете племена спадат към етническата група на нилотските народи. Вероятно общите за двете племена предци са се заселили в земите на днешна Кения, след като са дошли от земите край река Нил.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...