3 декември 2018 г.

Първата книга, отпечатана през 1501 година с курсивен шрифт
Краткият отговор е: италиански печатари през средновековието, за да може книгите от новия “джобен” формат да не стават излишно дебели.

Първото произведение, отпечатано в курсив* е издание със съчинения на Вергилий, излязло от печатницата на венецианският печатар Алдо Мануцио (латинизирания вариант на Теобалдо Манучи) през 1501 година. Той първи започва да изработва книги с малък формат (т.нар. формат октаво), които, за разлика от общоприетия дотогава стандартен формат, са не само по-удобни за държане в ръка при четене, но и за носене. А за да се получават и не много дебели томчетата, поръчва на гравьора от Болоня Франческо Грифо да му създаде максимално сбит шрифт.



За да изработи шрифта Грифо се стреми да наподоби почерка на италианския хуманист Николо Николи, който живее в края на XIV и началото на XV век. Николи е известен библиофил, автор на множество преписи на древни ръкописи.

Според другата разпространена версия Грифо използва за образец почеркът, с който е прието да се изписват официалните документи на Ватикана.

Изданията на Мануцио, въпреки относително високата си цена, се продават в огромни за онези времена тиражи. Шрифтът, който използва, започват да наричат “италик” – наименование, запазило се и до днес като синоним на курсивния шрифт. Мануцио обаче не е само новатор в използването на курсивния шрифт. Негова заслуга е запетаята днес да има познатата ни форма. Пак той въвежда за използване и знакът точка и запетая (;).

* курсивен шрифт в типографията се нарича шрифт, в който основните щрихи на буквите се изписват под наклон от 15°, буквите са със закръгления и наподобяват ръкопис. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...