18 февруари 2015 г.

В едно от учебните заведения в Саудитска Арабия имам опита да разкаже пред студенти за неподвижната Земя и въртящото се около нея Слънце, пише Al Arabiya. Видео от лекцията на имам Шейх Бандар ал Хайбари, в която той с нагледни примери се опитва да защити тезата си, е публикувано в интернет и е подложено на оживени дискусии.

В началото на изложението си имамът се опитва да подкрепи твърденията си, че Земята не се върти с цитати от религиозни книги, а после преминава и към конкретен практически пример – полет със самолет от ОАЕ до Китай. “Ако Земята се върти, Китай също ще се върти и самолетът никога не би достигнал до него”, твърди с увереност Шейх Бандар ал Хайбари.

Интерет изданието на Al Arabiya не уточнява в кое учебно заведение е изнесена лекцита. Известно е, че Шейх Бандар ал Хайбари е начело на саудитския клон на блготворителната организациа al-Haramain, която се занимава с въпросите на бедните слоеве от населението, в това число и с просветата им (строителство на училища и центрове за изучаване на исляма).

По ирония, лекцията е изнесена на 15 февруари, денят, в който е роден Галилео Галилей. Някои от потребителите в интернет са забелязали това съвпадение и коментират, че 350 години по-късно все още има нужда от такива като Галилей.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...