18 февруари 2015 г.

Седем
Толкова са средно почивните дни, които повечето китайци ще имат около отбелязването на Новата година по китайския календар. В полунощ днес повече от милиард китайци ще отбележат края на годината на коня и началото на годината на овцата. През следващите седем дни семействата ще се съберат заедно, за да отпразнуват началото на новата година.


3,6 милиарда
Толкова се очаква да са пътуванията по време на празниците. Това означава, че всеки китаец ще предприеме поне три пътувания през следващите 40 дни – колкото е периода, посветен на началото на новата година. Всяка година, 15 дни преди китайската нова година и поне още три седмици след това, летищата, гарите и автогарите в Китай стават свидетели на едно малко преселение на народите. Големите градове видимо опустяват през този период, а селцата из провинцията заживяват на много високи обороти.

100 милиарда долара
Това е сумата, която китайците са похарчили през 2014 година по време на празниците за китайската лунна година. Това е два пъти повече, отколкото американците похарчиха през последната седмица на лудо пазаруване около Денят на благодарността.


Шест
Броят на чертите, с които се изписва йероглифа  на настъпващата лунна година. Произнася се като “йан” и може да означава овца или коза.

1 032
Средно по толкова билети за влак се издават всяка секунда при предварителната онлайн продажба, която започва още през декември. Само няколко дни по-късно всички предварителни резервации са закупени. За посрещането на тази нова година китайците са заявили над 295 милиона пътувания с влак, а 42 милиона ще ползват самолетните превози. Само на 19 декември през сайта на Китайските железници са закупени 5,6 милиона билета.


12
Толкова са знаците на животни, с които борави китайският зодиак. Според астролозите с раждането си децата наследяват определени характеристики от животното, на което е посветена годината. Родените в годината на плъха са предпазливи, “драконовите” бебета са решителни, закриляните от кучето са интелигентни, а родените в годината на овцата се смятат за кротки хора.

9 от 10
Според китайските митове и поговорки, девет от всеки десет деца, родени в годината на овцата не успяват да постигнат щастие в живота си. Затова и някои семейства отлагат създаването на потомство за година с по-големи (от астрологична гледна точка) шансове за щастлив живот. Националната статистика обаче не потвърждава подобна практика да е широко разпространена.


119
Броят на страните извън Китай, където също се провеждат фестивали за посрещането на китайската нова година. Данните са по статистика на китайското културно министерство и са цитирани от The Guardian.

138
В толкова града в Китай тази година са забранени фойерверките. Други 536 града са наложили ограничения в използването им, най-вече от опасения за безопасност. И все пак, в полунощ Китай ще посрещне много шумно и цветно началото на лунната нова година.

814 милиона
Толкова се зрителите, които миналата година са гледали фестивалната гала, организирана от правителството всяка година и излъчвана по телевизията. (за сравнение, откриването на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година е гледано от 984 милиона зрители).


10 милиона
Средно по толкова съобщения са обменили в най-популярната чат мрежа в Китай WeChat между 22 часа и полунощ при посрещането на лунната година през 2014. Услугата се ползва от около 500 милиона потребители месечно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...