18 февруари 2015 г.

Танцьорка от школата по самба Salgueiro в яркия си карнавален костюм за шествието на стадион Самбодром.
Тези дни в Бразилия тече един от най-прочутите в света карнавали – този в Рио де Жанейро. Характерното за него са многобройните паради на различни школи по самба, които се борят за правото да попаднат сред най-добрите в карнавала. Конкуренцията е жестока, затова и подготовката изисква много време и внимание към детайлите.

Всяка школа показва своите умения в рамките на 82 минути, като освен танца, важни компоненти са костюмите и химните на всеки “отбор”. Съдии оценяват всяко представление. Школите, класирани на първите три места, печелят парични награди. Любопитното е, че голяма част от участниците в парада на самбата в Бразилия (почти 80%) са бедняци, които получават празничните костюми безплатно.

Всяка трупа има своя кралица, наричана раинха (порт. rainha) която води шествието. Танцьорката се познава по масивната маска за глава, богато украсена с пера, както и по задължителните обувки с много високи токчета.

Датите за провеждане на карнавала в Рио се променят всяка година и са зависими от Пасхата. Официално парадите започват в петъка преди началото на Великия пост и продължават четири дни до Мазния вторник (аналог на нашия църковен празник Заговезни). Ден след края на карнавала започва Великденския пост. Карнавалното шоу обаче почти винаги излиза извън рамките на официалните срокове и продължава шест дни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...