30 май 2020 г.



Картината наподобява яростта на бушуващо море, но всъщност изображението е запечатало гигантски балон от сияещ водород и малки количества други химически елементи, като кислород и сяра. Снимката, заснета от космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA, е уловила един малък район от мъглявината М17, в който се ражда нова звезда.  


M17 е наричана още Омега или мъглявината Лебед, се намира на около 5 500 светлинни години от нас, в съзвездието Стрелец. Изображението, заснето на 30 май 1999 година, е част от проекта на NASA, с който през 2003 година агенцията отбелязва 13-тата годишнина от работата на телескопа „Хъбъл“ в орбита. 

Вълнообразните шарки от газовете са изваяни и се осветяват от пороя от ултравиолетово лъчение на млади, масивни звезди, които не са попаднали в кадъра – намират се в горната лява част в полето извън снимката. Блясъкът на шарените мотиви подчертава триизмерната структура на газовия балон. 




Ултравиолетовото лъчение издълбава и нагрява повърхнините на студени водородни облаци. Затоплените повърхности засияват в оранжево и червено. Интензивната топлина и налягане карат материята да се „оттича“ от нагретите повърхнини, създавайки светещият воал от още по-горещ зеленикав газ, който забулва и скрива от погледа фоновите структури. 

Снимки: NASA
От формиралото се налягане върху газовете в облака е възможно да се стартират процеси по формиране на нови звезди. 



Изображението обхваща регион приблизително от 3 светлинни години и е заснето на 29-30 май 1999 година с помощта на Wide Field Planetary Camera 2 на борда на „Хъбъл“. Цветовете представят различните химически елементи, съставящи газовите облаци: сярата свети в червената гама, водородът – в зелената, а в сините цветове е кислородът. 


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...