20 май 2020 г.

Снимки: Astronomy & Astrophysics
Астрономи смятат, че вероятно са открили първите преки доказателства за раждането на нова планета. Плътен диск от прах и газ, намиращ се около младата звезда AB Aurigae, която се намира на около 520 светлинни години от нас, е уловен от апаратурата на Very Large Telescope (VLT) – телескопът на Европейската Южна обсерватория в Чили.

Изследователите са наблюдавали спирална структура, която се „усуква“ близо до централната си част, а това предполага, че там може би се формира нов свят. Учените добавят, че въртящият се диск е един от ключовите признаци за формиране на нова планетна система около звезда в съзвездието Колар.


Д-р Антъни Бокалети, който ръководи изследването от Observatoire de Paris към Сорбоната в Париж, обяснява: „Досега са идентифицирани хиляди екзопланети, но малко е известно за това, как се формират. Нуждаем се от наблюдения на много млади системи, за да уловим момента, в който се раждат планети около тях“.


Досега астрономите не бяха в състояние да заснемат ясни изображения на млади акреционни дискове, за да видят „завихрянето“ в тях. Д-р Бокатели и екипът му използват инструмента Sphere, монтиран на VLT, с чиято помощ заснемат AB Aurigae. Така успяват да уловят „впечатляваща спирала от прах“, формирана от планета-бебе, която се опитва да „разрита“ газа около себе си.



През 2018 година същият инструмент беше използван за заснемането на друга много млада планета, чиято възраст учените определят на едва 5,4 милиона години. Според Еманюел ди Фалко от астрофизичната лаборатория в Бордо (LAB), Франция, и един от съавторите в изследването, този така наречен „изритващ феномен“ причинява „смущения в диска под формата на вълна, наподобяващо тези, предизвиквани от лодка, плаваща в езеро“. Обикалянето на зараждащата се планета около родната ѝ звезда води до това, че околните прах и газ се завихрят под формата на спирални ръкави.


Много ярката жълта област в близост до центъра на спиралата е усукването, което отстои приблизително на същата дистанция от AB Auriga, на каквато се намира планетата Нептун от нашето Слънце. Ан Дърти от LAB, също съавтор в изследването, добавя: „Такова усукване се вписва в някои от теоретичните модели, описващи формирането на планети. То съответства на идеята за две свързани спирали – едната се завива навътре от орбитата планетата, а другата се развива навън – които се обединяват в мястото, където се намира зараждащата се планета. Това позволява на газ и прах да се натрупват върху формиращия се нов свят и така той нараства“.


Цялото изследване е публикувано в статия за списание Astronomy & Astrophysics.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...